Merijn Bisschops (1981)

Mug (2012) * (band 1)

 

Wat maakt uw muziek uniek?

Ik vind het belangrijk dat mensen verder leren horen dan hun oren groot zijn. Er wordt heel veel muziek gemaakt, maar veel van die muziek lijkt ook weer op elkaar. Zelf houd ik ervan om verrast te worden als ik luister naar muziek. Ik ben altijd op zoek naar klanken die ongebruikelijk zijn, om ze te kunnen gebruiken in een compositie. Ik wil graag een beetje verwarring zaaien bij de luisteraar. Om ze wakker te houden tijdens het concert of om ze aan het denken te zetten. Ook dat laatste kan met muziek. Door bepaalde muzikale sferen en emoties tegen elkaar af te zetten kun je mensen heel vrij laten associëren. Iedere luisteraar bedenkt dan zijn eigen ‘verhaal’ bij mijn muziek. Op die manier wil ik mensen iets geven dat ze mee naar huis kunnen nemen; iets dat ontastbaar is, maar waardevol.

Wat inspireert u bij het componeren?

Dat verschilt nogal. Meestal krijgt een compositie in mijn hoofd gestalte als een gevoel of een muzikale sfeer. Ik schrijf namelijk geen muzieknoten om de noten. Soms verbind ik een filosofisch of wetenschappelijk thema aan mijn muziek. Het thema kan met muziek of geluid te maken hebben: bijvoorbeeld bij een compositie over muzikale hallucinaties. Maar ik laat me ook wel eens inspireren door een buitenmuzikaal onderwerp. Zo heb ik een keer een compositie geschreven voor gitaar, waarbij de partituur van de compositie een film was. De gitarist keek naar een film uit het raam van een rijdende trein en moest bij allerlei palen, borden en andere objecten die langs de trein voorbijsnelden geluiden maken.

Waar komt de titel vandaan?

De titel ‘Mug’ spreekt in dit geval voor zich. Het stukje is een vrij letterlijke vertolking van hoe mens en mug wel eens met elkaar in aanraking komen. In de periode dat ik aan de compositie werkte was het warm en waren er veel muggen actief. Het schijnt zo te zijn dat muggen mijn bloed erg lekker vinden, dus ik werd regelmatig lastig gevallen door zo’n zoemende steekmug bij mijn oor. De klanken die ik wilde gebruiken voor dit project deden vond ik beetje lijken op het geluid van een mug en toen wist ik meteen wat de titel moest zijn.

Wat was vroeger uw favoriete muziek en wat is uw favoriete muziek nu?

Ik heb geen favoriete componist of muziekstijl, maar heel veel verschillende stijlen waar ik naar luister. Ik ben opgegroeid met de muziek die in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw op de radio was, vooral rock en grunge. Al snel ging ik op zoek naar muziek die minder bekend was: experimentele bandjes uit de jaren zestig en zeventig. Toen ik accordeon ging studeren aan het conservatorium, leerde ik de hedendaagse gecomponeerde muziek kennen. In de loop der jaren is mijn muziekvoorkeur dus alleen maar breder geworden. En ik ben nog altijd op zoek naar bijzondere, vreemde of avontuurlijke muziek.

Foto: Merijn Bisschops