Max Knigge (1984)

Landloper (2012) *** (band 2)

 

Wat maakt uw muziek uniek?

Iedereen die iets maakt, maakt iets eigens. Wat ik belangrijk vind in muziek is dat het een verhaal vertelt. Ik probeer ook altijd iets te maken dat fijn is om te spelen, en dat komt waarschijnlijk omdat ik zelf nog veel altviool speel.

Wat inspireert u bij het componeren?

Van alles, kleine dingen, grotere zaken. Landschappen, luchten, vriendschap, boeken, kleine of grote dieren, muziek, de maatschappij. Eigenlijk volg ik gewoon mijn stemming – best wel een romantische instelling…

Hoe bent u componist geworden? Hoe bent u op het idee gekomen om te componeren?

Ik heb gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Als kind begon ik met het maken van kleine liedjes op de gitaar, en later improviserend op mijn viool. Maar ik speelde in een jeugd-orkest en was gefascineerd door alle verschillende klanken. Het idee dat ik ook iets kon maken dat niet alleen voor mij was, maar zelfs voor een heel orkest, dat was voor mij onweerstaanbaar, en daar waren mijn eerste probeersels als componist.

Waar komt de titel vandaan?

De Landloper (de titel) is het onderwerp van mijn stukje, en het romantische gevoel daarbij: de vrije man die de regels niet te nauw neemt, een beetje stiekem en kleurrijk leven. Er is natuurlijk ook een minder vrolijke kant van het zwervende leven, de armoede, geen thuis, er niet bijhoren, maar dat zit niet in dit stuk.

Op welk instrument bent u begonnen met spelen?

Op viool.

Wat was vroeger uw favoriete muziek en wat is uw favoriete muziek nu?

Nou, een paar favorieten: Mozart, Bartok, Debussy, Prokofiev, klassieke en romantische opera, Bob Dylan, sixties pop en soul, Duke Ellington en Bebop. En dan doe ik een boel tekort. Ik houd van zoveel, als muziek goed is maakt het eigenlijk niet zo uit wat de stijl is.

Aan welke kant stond u vroeger/nu, Beatles of Rolling Stones?

Vroeger was ik idolaat van de Beatles en dat is nu een obsessie voor de complete jaren zestig geworden – voornamelijk de psychedelische jaren. In groep 6 heb ik een groot werkstuk gemaakt over de Beatles, dus… Sommige platen van de Rolling Stones vind ik te gek, maar toch zit het bij de Beatles allemaal (!) beter. Voor mij is de eigenlijke vraag: Wie van de Beatles – en dan zeg ik: John Lennon.

Foto: Maarten Storm