Martijn Padding

Small piece No. 1 (2012) ** (band 2)

 

Wat maakt uw muziek uniek?

Ieder mens is uniek, dus als je erin slaagt om je persoonlijkheid binnen je composities te integreren, wordt de muziek vanzelf uniek. Hoe meer je componeert, hoe beter dat lukt. Ik kan dat nu beter dan 20 jaar geleden.

Wat inspireert u bij het componeren?

Mensen en wat mensen gemaakt hebben en doen.

Hoe bent u componist geworden? Hoe bent u op het idee gekomen om te componeren?

Vanaf dat ik heel jong was wilde ik muziek maken. Mijn pianolerares gaf me stukken op waarin ik noten ging veranderen omdat ik die mooier vond dan het origineel. Dan is het nog maar een kleine stap naar zelf muziek componeren. Hoewel ik altijd muziek bedacht, heb ik pas laat besloten om componist te worden. Eerst heb ik nog piano gestudeerd en muziekwetenschappen. Die studies komen me nu goed van pas bij het schrijven.

Waar komt de titel vandaan?

Meestal heeft een titel betrekking op de inhoud van een stuk of op de muzikale onderwerpen die aan de orde komen. Minder vaak kies ik een titel die geen directe relatie heeft met de noten maar in sfeer goed past. Bijna zonder uitzondering bedenk ik de titel na of tijdens het componeren.

Op welk instrument bent u begonnen met spelen?

Op de piano.

Wat was vroeger uw favoriete muziek en wat is uw favoriete muziek nu?

Ik hou van alle muziek met lef in bijna iedere stijl. Van middeleeuwse muziek tot alternatieve rock of West Afrikaanse muziek. Ik hoor heel veel nieuwe muziek omdat ik aan jonge componisten les geef. Natuurlijk is er muziek die altijd bij je blijft en het belangrijkste is de muziek die je jaar in jaar uit zelf speelt. Mijn favourite muziek van het moment hangt ook af van wat voor een stuk ik op dat moment componeer.

Aan welke kant stond u vroeger/nu, Beatles of Rolling Stones?

Dit vind ik een hele leuke vraag. Nog nooit eerder gehoord! De Rolling Stones natuurlijk. Een van de mooiste kenmerken van muziek is dat het je kan opwinden en een gevoel geeft voor de tijd waar je in leeft. De Rolling Stones waren altijd tegen de gevestigde orde en sneden vaak maatschappelijke onderwerpen aan in hun muziek. Het rebellerende hoort bij kunst en dat droegen zij sterk uit. Bovendien hield ik erg (en nog steeds) van hun rauwe ongepolijste sound.

Foto: Sonja Haas