Leo Samama

Four easy pieces (2012) */** (band 2)

 

Wat maakt uw muziek uniek?

Hemeltje… Dat is eerder voor jullie om te beantwoorden. Maar goed: mijn muziek is zangerig, overwegend tonaal, schijnt makkelijk te emotioneren.

Wat inspireert u bij het componeren?

Alles, een gedicht, een landschap, een idee, een muzikale opdracht, maar bijna altijd vooral de weg, hoe kom ik van A naar B, hoe maak ik mooie spanningsbogen, die ook luisteraars kunnen volgen en navoelen.

Hoe bent u componist geworden? Hoe bent u op het idee gekomen om te componeren?

Tja, dat kun je van twee kanten bezien. Ten eerste componeerde ik al als tiener. Dus ben ik het niet zo zeer geworden als zat er wellicht altijd al iets in me… Maar het moment dat ik het meer officieel besefte was wat later. Toen ik ging studeren twijfelde ik nog tussen biochemie en muziek. Het werd, plotseling en tamelijk impulsief, toch muziek. Toen op een dag kreeg ik van mijn vader een Donemus-plaat in handen met een strijkkwartet van een Nederlandse componist, met partituur erbij. Toen ik deze in mijn ogen erg oninteressante muziek bestudeerde, dacht ik: als hij dat kan en dan ook nog uitgegeven wordt, dan kan ik dat ook. Dus schreef ik een strijkkwartet, liet het mijn toenmalige mentor, Bruno Maderna zien, en die reageerde zo enthousiast dat voor mij het besluit was genomen. En ik ben les gaan nemen, bij Maderna (soort algemene stimulans) en bij Escher (het echte vak).

Waar komt de titel vandaan?

Het is wat het is, vier eenvoudige stukjes. De gehele suite heet Four easy pieces.

Op welk instrument bent u begonnen met spelen?

Ik heb fluit gestudeerd.

Wat was vroeger uw favoriete muziek en wat is uw favoriete muziek nu?

Vroeger was het klassieke muziek in de breedste zin van het woord en nu is dat nog steeds zo. Geen specifieke favorieten, behalve het laatste mooie stuk dat ik gehoord heb, omdat het in mijn hoofd blijft door zingen….

Aan welke kant stond u vroeger/nu, Beatles of Rolling Stones?

Beatles, hoewel aanvankelijk met schroom, en later pas met enthousiasme….

Foto: Noor Kamerbeek

Four easy pieces: deel 1:

Four easy pieces: deel 2:

Four easy pieces: deel 3:

Four easy pieces: deel 4: