Klaas de Vries (1944)

Zondagochtend, het regent. Alleen thuis, niets te doen (2012) *** (band 3)

 

Wat maakt uw muziek uniek?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. De meeste muziek is niet zo uniek. Componisten zoals Bach, Mozart en Beethoven, daarvan weten we nu hoe uniek ze waren als we ze vergelijken met hun tijdgenoten. In ieder geval: bewust uniek willen zijn dat werkt niet zo voor mij persoonlijk.

Ik doe gewoon heel erg m’n best iets moois te maken en als anderen dat iets herkennen als iets van mij dan ben ik daar natuurlijk heel blij mee.

Wat inspireert u bij het componeren?

Van alles en nog wat.
Andere muziek bijvoorbeeld maar ook dingen die ik niet kan voorzien. Heel belangrijk voor mij is het toeval, zoals je onverwacht iets op straat vindt dat interessant is.

Hoe bent u componist geworden? Hoe bent u op het idee gekomen om te componeren?

Ik speelde als kind piano en ik vond het leuk om te improviseren. Toen ik elf of twaalf was (denk ik) hoorde ik de “symphonie fantastique” van Berlioz. Ik heb toen in een ruitjes- boek (met harde kaft) notenbalken getrokken en een sonate fantastique voor piano geschreven die (hoopte ik) een beetje op Berlioz leek.
Ik was 14 of 15 toen ik wist dat ik musicus wilde worden, maar componeren leek mij veel te hoog gegrepen. Eigenlijk ben ik componist geworden, omdat ik niet zo’n heel goeie pianist was.

Waar komt de titel vandaan?

De titel geeft mijn eigen beeld weer van de sfeer die de muziek bij mij oproept en waarvan ik hoop dat jullie dat een beetje zullen herkennen.

Op welk instrument bent u begonnen met spelen?

Piano (mijn vader en moeder speelden allebei ook piano).

Wat was vroeger uw favoriete muziek en wat is uw favoriete muziek nu?

Wat mijn favoriete muziek is verandert voortdurend zoals de wolken in de lucht.
Ik wil jullie wel twee voorbeelden noemen die altijd favoriet waren en zijn gebleven: Schubert en James Brown (maar er zijn er meer).

Aan welke kant stond u vroeger/nu, Beatles of Rolling Stones?

De Beatles.

De Stones zijn stoer en nu zelfs bejaarde (show) binken. De Beatles zijn super muzikale en originele musici.

Foto: Teo Krijgsman