Jeff Hamburg (1956)

LevantĀ (2012) ** (band 2)

 

Wat maakt uw muziek uniek?

Omdat ik probeer mijn muziek persoonlijk te laten zijn, wordt mijn muziek voornamelijk gestuurd door mijn achtergrond. Ik ben opgegroeid in Amerika, ik heb een Joodse opvoeding gehad, en ik heb mij verdiept in de Oost-Europese achtergrond van mijn familie. Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik in Europa gewoond. Je zou kunnen zeggen dat mijn muziek de emotionele vrijheid van Amerika en Oost-Europa combineert met de verfijning van West Europa.

Hoe bent u componist geworden? Hoe bent u op het idee gekomen om te componeren?

Toen ik jong was werd ik omringd door muziek: mijn moeder is pianiste en mijn vader is een groot muziekliefhebber. Wij gingen altijd naar ballet, concerten, maar ook musicals. Ik begon al vrij snel de lof van mijn speelgoed te zingen in de vorm van liedjes over mijn race-auto’s. Omdat veel van mijn vrienden ook instrumenten speelden, begon ik mijn eerste stukken te bewerken zodat iedereen mee kon spelen. Tegen de tijd dat ik op de middelbare school zat, was ik al heuse “composities” aan het maken.

Waar komt de titel vandaan?

Sinds kort woon ik op de Levantkade in Amsterdam. Dit is de eerste compositie die ik hier volledig gecomponeerd heb. Levant betekent “oosten”, of “waar de zon opkomt” en, meer specifiek, het oostelijke Mediterrane gebied. Omdat ik veel van mijn muzikale inspiratie uit dit gebied haal, en het stuk iets heeft van de opkomende zon, lag het voor de hand om het “Levant” te noemen.

Op welk instrument bent u begonnen met spelen?

Het was vanzelfsprekend dat ik toen ik nog heel jong was pianoles kreeg (niet van moeder maar van de overbuurman!), en laterĀ kreeg ik gitaarles. Aan het einde van de lagere school wou ik een orkestinstrument spelen, omdat het orkestprogramma geweldig was op de middelbare school waar ik naartoe zou gaan. Ik begon eerst met trompet en later met hoorn. Ik ben uiteindelijk wel afgestudeerd met hoorn, maar ik speel helaas niet meer. Wel studeer ik veel piano.

Foto: Marco Borggreve