Henry Konsten (1963)

A verse of Emily (2012) ** (band 3)

 

Wat maakt uw muziek uniek?

Elke muziek is denk ik uniek. Of de muziek dan ook pakkend en interessant is, is natuurlijk de vraag. Hoe meer je van muziek afweet hoe meer je ziet dat muziek maar heel weinig origineel is ook al wordt dat vaak van een bepaalde muziek beweerd. Uiteindelijk moet er in muziek een bepaalde kwaliteit zitten. Dat is veel belangrijker dan originaliteit. Het is die bepaalde, wel weer moeilijk te omschrijven, kwaliteit waardoor je zulke muziek steeds weer opnieuw wilt spelen of horen.

Hoe bent u componist geworden? Hoe bent u op het idee gekomen om te componeren?

De vreemde combinatie tussen puur rationeel en uiterst emotioneel is wat componeren voor mij zo speciaal maakt.

Waar komt de titel vandaan?

De titel en titels van de deeltjes komen uit een gedicht van Emily Dickinson. De titels vormen samen het eerste couplet van een langer gedicht.

Op welk instrument bent u begonnen met spelen?

Ik ben zelf met saxofoon begonnen (toen was ik 10 jaar) daarna piano (met 11 jaar). Mijn eerste stukje maakte ik met 12 jaar. Aan de piano ben ik muzikaal opgegroeid.

Wat was vroeger uw favoriete muziek en wat is uw favoriete muziek nu?

Componisten als Deprez, J.S. Bach, Chopin, Haydn, Mozart, Schubert, Schumann, Brahms, Verdi, Bartók, Janácˇek en natuurlijk de onnavolg- bare Beethoven vind ik fantastisch. Maar dan ben ik nog heel veel zeer goede componisten vergeten!

Foto: Jenny Slatman