Daan Manneke (1939)

Tombeau pour Ton de Leeuw (2012) *** (band 2)

Tombeau pour Ton de Leeuw voor cello en piano 4-handig (2012) ** (band 2)

Nachtmuziek (2012) *** (band 2)

 

Wat inspireert u bij het componeren?

Poëzie is altijd wel een gangmaker, maar architectuur, landschappen, sommige machines, andere muziek en zeker ook sommige musici zijn vaak erg inspirerend.

Hoe bent u componist geworden? Hoe bent u op het idee gekomen om te componeren?

Op mijn achtste jaar begon ik met stukjes op te schrijven, het waren allemaal stukjes voor piano en ze leken op de muziek die ik toen speelde; later werden die stukjes meer persoonlijk en nog later, rond mijn 22e kreeg ik het gevoel dat ik heel graag eigen noten wilde componeren en tenslotte werd ik componist, zo rond mijn 27e, met een compositiestudie en diploma aan het Conservatorium van Amsterdam, de zogenaamde Prijs voor Compositie.

Waar komt de titel vandaan?

De dood van mijn vriend en leraar Ton de Leeuw (1926-1996) greep mij erg aan en als een herinnering en eerbetoon schreef ik een paar hommage-stukken voor hem, deze tombeau is er één van. Het stuk evoceert de lamento-muziek uit de Franse Barok, zoals te vinden bij bijvoorbeeld Marin Marais (1656-1728).

Op welk instrument bent u begonnen met spelen?

Ik begon harmonium en later piano en orgel te spelen, later ging ik koor- dirigeren; dat doe ik nog steeds, en zo’n 45 a 50 jaar componeer ik, meestal in opdracht en op verzoek van een solist of een ensemble. Op mijn site kun je van alles over mijn werk vinden: www.daanmanneke.nl.

Wat was vroeger uw favoriete muziek en wat is uw favoriete muziek nu?

Eigenlijk is Bach altijd mijn hoog-favoriete componist geweest, later zijn er talrijke andere componisten ook heel erg geliefd bijgekomen, en nooit meer weggeraakt: Sweelinck, Strawinski, Messiaen, Varèse, Ligeti, Ton de Leeuw, Dufay, Josquin, Monteverdi, Gabrieli, Purcell, Bruckner, Cesar Franck, Debussy, min of meer Arvo Pärt, Steve Reich, etc. etc. en ik ben dol op volksmuziek, waar dan ook vandaan.

Foto: Joyce Vanderfeesten

Tombeau pour Ton de Leeuw (2012)

Nachtmuziek (2012) *** (band 2)

Tombeau pour Ton de Leeuw (2012) *** (band 2)

Tombeau pour Ton de Leeuw voor cello en piano 4-handig (2012) ** (band 2)

Nachtmuziek (2012) *** (band 2)